Baráthegyi Manufaktúra - Együnk jót, s ezzel tegyünk jót!

A Szimbiózis Alapítvány 20 éve segíti a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal, illetve autizmussal élők integrációját és életminőségük javítását. Jelenleg 400 családnak nyújtanak segítséget nappali ellátás, speciális szállítás, lakhatás, foglalkoztatás, terápiák és a családok átmeneti tehermentesítésének keretében.  

Miskolc külterületén, egy festői domboldalon fekszik a Barát-hegy: itt, mintegy 5 hektáros területen működteti az alapítvány a Baráthegyi Majorságot, az ország egyetlen komplex szolgáltatást biztosító szociális farmját, mely társadalmi vállalkozásuk alapját képezi.

A majorságban dolgozók mintegy 85%-a fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű munkavállaló: autizmussal élő, értelmileg akadályozott, siket és nagyothalló, gyengénlátó, mozgásában akadályozott, illetve egyéb egészségkárosodással élő kollégák.

 

Van, aki a növénytermesztésben vesz részt,  gyümölcsfákat gondoz, a lekvárfőző üzemben szorgoskodik, de lehetőség van az állattartással is foglalkozni, hiszen szamarak, lovak, kecskék vannak a farmon a két alpakájuk mellett. 

Szimbiózis lekvárfőző üzem dolgozói

 

A farm egyúttal fontos helyszíne az integrációnak is, hiszen az odalátogató iskolás gyerekek együtt tevékenykednek a fogyatékossággal élő fiatalokkal, akik megtanítják nekik a különböző munkafolyamatokat. 

 

A Baráthegyi Kincsestár gazdaságában mindig történik valami: levendulás kecskeszappan, szalvétatechnikával díszített, merített papírból fűzött jegyzetfüzet, brikett, vagy éppen fahéjas almalekvár készül, amit az ünnepi impact box-ban is megtaláltok.

Az alapanyag a majorságban termelt alma, melyet a környékbeli bio farmok terméséből pótolnak ki, így készül szinte 100 %-os gyümölcstartalommal, hozzáadott cukor nélkül ez a fenséges almalekvár. Egy csipet fahéj pedig gondoskodik arról, hogy igazán ünnepi hangulat legyen az asztal körül!

A Baráthegyi Majorság további termékeit a weboldalukon vagy a Szimbiózis Alapítvány oldalán ismerheted meg. Az alapítvány mindennapjaiba pedig bepillanthatsz Facebook oldalukon keresztül!