Banyaerdő - Ínyencségek az erdőből

Bár a magyar erdőkben jobbnál jobb gombák teremnek, ezek közül legtöbben alig ismernek néhányat, legfeljebb maguknak gyűjtenek össze az emberek egy-két fajtát. A Baranya megyei Dencsházán is így volt ez, egészen másfél évvel ezelőttig: sok gombafajtáról nem is tudták, hogy ehető,

ma viszont már több, mint 50 féle gombából készítenek a helyiek olajat, ízesített sót és krémeket a Banyaerdő üzemében.   


Az 560 fős falu kis üzemében jellemzően roma nők dolgoznak, akik nemcsak szedik a gombát, hanem a feldolgozásban és a receptek kidolgozásában is részt vesznek. A környéken nem sok álláslehetőség van, a legtöbben munkanélküliek vagy nyugdíjasok, így a Banyaerdőnél dolgozók számára különösen sokat jelent a korrekt bérezés, a kiszámítható, hosszú távú munkahely és a megfelelő munkakörülmények. A munkatársak 80%-a hátrányos helyzetű és nagycsaládos, ezért arra is figyelnek, hogy családbarát munkahelyként rugalmasan kezeljék a gyermekek miatti távolmaradást vagy akár a gyerekekkel történő munkavégzést.

"A természettel összhangban végezzük a munkánkat."

 

A gombák gyűjtése, feldolgozása, csomagolása és forgalmazása során kiemelt figyelmet fordítanak a hulladékmentességre. A legtöbb termék csomagolása üveg -  a kiürült csomagolásokat a csapat visszavárja és újra felhasználja. 

Az Impact Box válogatásokban mindig egy-egy új terméket mutatunk be: legyen szó a különböző gombákból készült krémekről vagy pesto-ról, minden üveg egy igazán különleges gasztroélményt nyújt majd.

A Banyaerdő többi termékét weboldalukon ismerheted meg,  vagy kövesd őket Facebookon!